Debatt om Pippi och rasism

0 Shares

Debatt om Pippi och rasism i nyheterna

Ska Pippi använda ordet neger eller inte?

Debatten om Pippi och rasism tar nu steget från sociala medier in till bland annat TV4-nyheterna. Denna debatt om Pippi och rasism handlar om att Pippi ska få använda ordet neger inte. Många vill nu försvara de gamla Pippiböckerna och låta henne prata om negrer fortfarande, år 2014 när många tar illa upp av detta laddade ord. Läs mer om Pippi och rasism och se en video när Pippi Långstrump säger ordet negerkung – här på Viral Webb.


Debatten om Pippi och rasism handlar om SVT:s beslut att ta bort rasistiska inslag från Pippi, bland annat ordet neger som förekommer här och där i någon Pippi-bok. De så kallade rasistiska inslagen i Pippiböckerna debatteras nu alltså friskt i sociala medier och idag även på TV4-nyheterna. – Bättre sent än aldrig, äntligen visar public service en tydlig markering mot rasism. En liten ändring kan göra stor skillnad för ett barns självförtroende och känsla av inkludering, skriver rapparen Mohammed Ryback på Politism om debatten om Pippi och rasism och ordet neger i böckerna. En twittrare angående de rasistiska inslagen i Pippi: “Är folk PÅ RIKTIGT upprörda över att Pippi inte får använd ordet “Neger” längre? Eller har jag missuppfattat allt”?

Aftonbladet som gjorde en undersökning om Pippi och rasism ställde frågan om det är rätt att ta bort de rasistiska inslagen i Pippiböckerna. Svaret på den frågan och om ordet neger ska få förekomma i böckerna blev: 82 procent av 25 000 personer är emot att ta bort de så kallade rasistiska inslagen.

Debatten om Pippi och rasism är i full gång och många tycker ordet neger ska få behållas i Pippiböckerna. Ovan: Pippi säger negerkung i ett avsnitt.

Läs även: Astrid Lindgrens egna ord om rasism och Pippi och negerkungens namn.